LED in het duister

bron: Telegraaf
door: Olof van Joolen
September, 2012

EDE, Misschien wel als enige was Aad van der Starre razend enthousiast toen Rijkswaterstaat deze week bekend maakte de verlichting op een deel van de snelwegen uit te gaan zetten. De Nederlandse Willie Wortel denkt met zijn eigen ‘Lampje’ namelijk dé oplossing te hebben voor donkere wegen die toch veilig moeten blijven.

led in het duister

klik op afbeelding om te vergroten

Het apparaatje heet Roadled. Het is een plastic armatuur, ongeveer zo groot als een pak melk met aan de bovenkant een zonnecollector en in het midden een klein ledlampje. Wegbeheerders kunnen ze om de tien tot vijfentwintig meter in de vangrail klemmen of op paaltjes plaatsen. Wanneer Van de Starre een exemplaar in de hand houdt, is het nauwelijks voor te stellen dat zo’n dingetje een lichtmast kan vervangen. En toch is het zo, zegt de geestelijk vader, maar blijkt ook uit een proef die Rijkswaterstaat ermee nam.

De wegbeheerder zette Roadleds neer op het knooppunt Waterberg waar A12 en A50 in elkaar overgaan. Tot de komst van de minilampjes gebeurden op het aardedonkere stuk weg meerdere ernstige ongelukken per jaar. Automobilisten konden de straal van de bocht niet goed inschatten en vlogen er daardoor uit. Nadat Van de Starre zijn vinding in 2010 werd geïnstalleerd, is er in het donker geen ongeval meer gebeurd.

“Dat zorgde ervoor dat ze bij Rijkswaterstaat overtuigd raakten,” kijkt de ondernemer terug. “Het heeft me enorm veel moeite gekost om ze te overtuigen van het nut van de proef. Rijkswaterstaat is een traditionele organisatie die niet makkelijk iets nieuws omarmt. Het is wat de boer niet kent, vreet hij niet. Tegelijkertijd hing toen de bezuiniging op openbare verlichting ook al in de lucht en was er intern ook wel het besef dat ze iets moesten gaan doen.”

Na de behaalde resultaten heeft de beheerder van de rijkswegen inmiddels een order geplaatst. Ook op knooppunt Grijsoord komen zonnelampjes. En deze dagen praat Van der Starre over mogelijkheden op de A9 en de A6 waar bij wijze van proef het licht volgende maand als eerste tussen 21.00 en 06.00 uur uitgaat. Ook andere overheden plaatsen orders. De provincie Zuid Holland wil Roadleds op zeventien wegvlakken terwijl Gelderland al veertig lantaarnpalen  op de N326 bij Wijchen uitzette en verving door ledlampjes.

Snoeien

“Lantaarnpalen snoeien noemen ze dat. Mooi woord hé”, zegt Van de Starre glunderend. De uitvinder ziet na jaren als Burgman met ambtenaren praten een grote toekomst voor zijn vinding weggelegd. “Het heeft even geduurd, maar nu gaat het echt hard. Je hebt het ook over serieuze besparingen. Een lichtmast kost alles bij elkaar zo’n 3000 euro. Roadleds heb je voor 160 euro per stuk. En dan begint het pas. Aan elektra kost elke dag 50 cent. Bedenk dan wat je zou kunnen besparen als je in heel Nederland het licht uitdoet. Of hoeveel CO2 uitstoot je kan besparen. Echt, ik weet het zeker, dit gaat heel groot worden”.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .