leuthse led verlichting op dijk

Leuthse landingsbaan

Solar LED lampjes voor een veilige dijk en energie leuthse led verlichting op dijkneutraal

bron: De Gelderlander, Rijk van Nijmegen

Leuth – De solar ledverlichting zoals die  in de Kapitteldijk bij Leuth is geen uitzondering op de Nederlandse wegen. Al sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw wordt geëxperimenteerd met ledlampjes in het wegdek om verkeersstromen te geleiden.

Op de N840 heeft de verlichting ook een markerende functie. “Op dat specifieke weggedeelte konden we het zogeheten standaard duurzaamheidsprofiel van provinciale wegen niet toepassen”, verklaart een woordvoerder van de provincie Gelderland.

“Normaal gesproken werken we met een dubbele as met in het midden extra ruimte tussen de weghelften. De strepen aan de rechterkant van de weghelften hebben daarbij een hogere reflectiewaarde. Op die manier wordt duidelijk het wegverloop aangegeven zodat in het donker een bestuurder veilig zijn weg kan vinden”.

Een deel van de Kapitteldijk is echter te smal om het duurzaamheidsprofiel toe te passen, zo geeft de woordvoerder aan. “De ledlampjes in het wegdek zijn een veilig alternatief”.

Solar ledlampjes worden ingeboord in het wegdek en zijn voorzien van een accu die opgeladen wordt door zonne-energie en bij het invallen van de schemering inschakelen. “Volledig energie neutraal dus”, aldus de woordvoerder. Door het gebruik van een zogeheten supercondensator is het ook in de winterperiode mogelijk om licht af te geven.leuthse_landingsbaan

De lampjes maken onderdeel uit van een gietijzeren constructie die tegen een stootje kan. De behuizing is zo ontworpen dat het gewicht van de passerende auto’s nooit volledig op het zonnepaneel kan drukken. De standaard kleur is wit – zoals in Leuth – maar andere kleuren worden ook gebruikt.

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .