Rijkswaterstaat doet proeven met ledverlichting

Den Haag – Rijkswaterstaat doet proeven met ledverlichting op geleiderails, bermplanken en bakens. Ledverlichting kan een alternatief zijn voor onder andere bestaande bochtverlichting.

bron: CobouwLogo_Cobouw

Ledverlichting kan ook bestaande bochtverlichting ondersteunen. Bij werk in uitvoering kan ledverlichting een alternatief zijn voor tijdelijke verlichting.

Geleiderails in bogen

Drie jaar geleden klopte het bedrijf Roadled bij Rijkswaterstaat aan met ledverlichting op geleiderails in bogen. Deze voldeed nog niet aan de eisen van Rijkswaterstaat. Daarom ging het bedrijf een ontwikkeltraject in aan de hand van aanwijzingen van Rijkswaterstaat. Omdat veel bogen geen geleiderail hebben maar bermplanken, ontwikkelde Roadled ook hiervoor ledverlichting.

Doorontwikkelde ledverlichting

De eerste proeven met de doorontwikkelde ledverlichting vond plaats op het knooppunt Waterberg. Uit de proeven bleek dat de verlichting onder alle weers- en verkeersomstandigheden goed functioneert. Ook werd onderzocht waar en hoe de verlichting het beste kon worden geplaatst.

Geleidebebakening

Er vond ook een proef plaats met ledverlichting op geleidebebakening bij werkzaamheden.
De bakens met led bleken prima te werken als weggeleiding. Ze zijn een mogelijk alternatief voor de tijdelijke rijbaanverlichting.

Beoordelen

Het landelijk overlegplatform Maatregelen werk in uitvoering moet de bakenverlichting nu beoordelen. Voordat Rijkswaterstaat de innovatieve verlichting daadwerkelijk kan inzetten moet het plan nog een besluitvormingsproces door.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .