Kroontjes verlichten straten Noordeinde

bron: Telegraaf
door: Alexander Bakker
DEN HAAG/RIJSWIJK, De chique winkelstraten rond paleis Noordeinde in Den Haag worden de komende maanden letterlijk gekroond. Het koninklijk symbool zal op tientallen plekken boven de straatverlichting worden aangebracht. Met een wereldprimeur, want de ledlampen met de bijhorende zonnepanelen techniek in het versiersel zijn nog nergens te vinden.Telegraaf_kroontjes

Bijzonder is dat het initiatief van de winkeliersvereniging van het Noordeinde zelf afkomstig is. De eigenaren van veelal chique etablissementen aan het Noordeinde, op de Plaats, in de Hoogstraat en Heulstraat wilden eens iets anders dan de traditionele kerstversiering met Engelenhaar en meer iets permanents dat ook  het koninklijke karakter van dit bijzondere stukje Den Haag benadrukt.

Dat gaat nu gebeuren in de vorm van zo’n 80 gigantische kronen boven de al hangende straatverlichting. Als klap op de vuurpijl krijgt het Noordeinde een ‘groene’ wereldprimeur. De ledverlichting is namelijk niet aangesloten op het energienet, omdat het van stroom wordt voorzien door een klein zonnepaneel aan de bovenkant van de kroon. Binnen zeven uur is de accu opgeladen om zeventien uur het licht te kunnen laten branden.

“Lampen die met zo’n beperkt aantal zonuren ruim een halve dag kunnen branden, bestonden nog niet”, vertelt algemeen directeur Jacques Goddijn van de uitvoerende HR Groep uit Rijswijk. “Keurmeesters van TNO in Delft hebben ze zelfs voor 100% CO2 neutraal beoordeeld, ook dat is voor het eerst. We hebben op het product dan ook wereldpatent”.

Voor het Rijswijkse familiebedrijf, dat dit jaar 40 jaar bestaat, is de opdracht een hele eer. “We zijn echt ontzettend trots op deze opdracht. Zelf heb ik aan het Noordeinde op mijn zesde vioollessen gevolgd, nu wonend in de buurt ben ik er vrijwel ieder weekend te vinden”, vertelt Goddijn.

ledverlichting noordeinde

Verlichtingsontwerpers van ipv Delft, bekend van de rode lampionnen in het Haagse Chinatown, hebben deze keer speciaal rekening gehouden met onze vorstin. “Het is een modern ontwerp, omdat koningin Beatrix meerdere malen heeft getoond dat ze een liefhebber is van moderne kunst en het liefst met gestileerde vormen. We hopen haar hiermee ook een plezier te doen”.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .